jNews Module
Joomla Extensions powered by Joobi

KÚRIA ELVI CIVILISZTIKAI HATÁROZATAI (e-Könyv) 2014

2010-ben jelent meg az Ítélőtáblák Civilisztikai Állásfoglalásai c. kiadvány ennek folytatásaként, mintegy sorozatként került kiadásra a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) hatályos civilisztikai tárgyú elvi határozatait magába foglaló kötet. A Kiadó jelen munkát elektronikus kiadványként, e-Book-ként is megjelenteti, abban bízva, hogy az elektronikus könyvkiadás fejlődése a szakmai kiadványok területén is érezhető változásokat hoz.

Fogyasztói ár5.080 Ft
Fogyasztói ár áfa nélkül 4.000 Ft
Az áfa összege 1.080 Ft
Leírás

A Novotni Alapítvány 2010-ben jelentette meg az Ítélőtáblák Civilisztikai Állásfoglalásai c. kiadványát, amely ízelítőt adott a tíz éve fennálló ítélőtáblák szakmai munkájáról. A kiadvány folytatásaként, mintegy sorozatként került kiadásra a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) hatályos civilisztikai tárgyú elvi határozatait (Elvi Döntések, PK vélemények, Polgári Jogegységi Határozatok, a 2002 után született Polgári Kollégiumi vélemények, a konzultatív tanácskozások szakmai összefoglalói és a Tanácselnöki Értekezletek publikált véleményei) tartalmazó kötet... Azért is tartotta fontosnak a Kiadó az összefoglalóan „civilisztikai elvi határozatok”-nak nevezett szakmai anyagok kiadását, mert az ítélőtáblák megalakulása után részben párhuzamosan, részben egymásra épülően került sor a bírósági gyakorlat áttekintésére és a vélemények megfogalmazására. A két kötetet lapozva nyomon követhető a szakmai álláspontok változása, fejlődése.

Időközben hatályba lépett az új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely indokolttá tette a a civilisztikai elvi határozatok áttekintését. Ezt a munkát a Kúria elvégezte, amikor meghozta az 1/2014. számú PJE határozatát az új Ptk. alapján elbírálandó ügyekben irányadó elvi iránymutatásokról. Emiatt a Kiadó indokoltnak tartotta, hogy a kiadványt ennek megfelelően átdolgozva bocsássa a jogásztársadalom rendelkezésére. Az 1/2014. PJE határozat iránymutatását követve minden érintett határozatnál jeleztük azt, hogy a döntést a Kúria Polgári Kollégiuma az új Ptk. alkalmazása körében is megfelelően irányadónak vagy meghaladottnak tekinti, illetve az új Ptk.-tól függetlenül a régi Ptk., illetve más, hatályon kívül helyezett jogszabályok alapján elbírálandó ügyekre nézve is hatályon kívül helyezi, illetve meghaladottnak tekinti.

 

Letöltési link

KÚRIA ELVI CIVILISZTIKAI HATÁROZATAI (e-Könyv) 2014

KÚRIA ELVI CIVILISZTIKAI HATÁROZATAI (e-Könyv) 2014
FUVI0111ADANAUL
FREE Joomla! template "Adana"
joomla 1.6 templates by funky-visions.de