Jogszabályi környezet biztosítása

Minden felszámoló szervezet szembesül azzal a problémával, hogy a fizetésképtelenségi eljárás alávont szervezetekre vonatkozó szabályok évente többször is módosulhatnak. Ez a gyakorlati életben azt jelenti, hogy a szervezet a nála folyamatban lévő ügyek esetében sokszor akár 6-8 féle jogi szabályozás szerint kell, hogy eljárjon, azaz az egyes eljárások esetében először minden esetben végig kell gondolni, hogy az adott eljárás mikor lett közzétéve és akkor milyen szabályok voltak érvényben.
A probléma megoldására mi a következő megoldást hoztuk létre (egy felszámolási eljárás példáján keresztül vezetném le a megoldást, de bármely fizetésképtelenségi eljárás esetében hasonló módon kezeljük a problémát):
A fizetés képtelenségi törzsadatokban felveszünk egy szabályt, amelyben első lépésben megadjuk, hogy mi a neve a szabálynak pl.: FA20120401. Ez azt jelenti, hogy ezalatt a szabály alatt a 2012.04.01. napon érvénybe lépő Cstv. Felszámolásra vonatkozó szabályait fogjuk rögzíteni. A szabály megnevezése tetszés szerinti, de célszerű benne utalni a hatálybalépés időpontjára és az eljárás típusára. Az érvényesség kezdetének adjuk meg a hatályba lépés dátumát, az érvényesség végének bármilyen dátumot megadhatunk ill. üresen is hagyhatjuk, mivel a rendszer az érvényesség végét majd automatikusan a következő szabály kezdő időpontját megelőző napra fogja beállítani.
Ezt követően kiválasztásos technikával kijelöljük, hogy a törvény milyen besorolási kategóriákat enged. A szakaszpontoknál kiválasztjuk azokat a határidőkre vonatkozó dátumokat, amelyek meghatározzák mely folyamat-szakaszra hány napot határoz meg a Cstv. Beállíthatjuk a választmányi szabályokat és lementhetjük az összeállított szabályrendszert.
jogi-kornyezet
Majd új szabályrendszerként felvihetünk egy következő szabály-csomagot, amennyiben új módosítás lép életbe.
jogi-kornyezet
A rendszer a következőképpen fog működni:
Amennyiben felviszünk egy olyan felszámolási eljárást, amelynek közzétételének időpontja 2012.04.01. vagy ez utáni dátum, akkor azt a jogszabályi hátteret alkalmazza rá a rendszer, amelyet FA20120401 kódon vittünk fel.
A rendszer azt fogja vizsgálni minden esetben, hogy az adott felszámolási eljárás felvételekor milyen közzétételi dátumot adtunk meg. Amennyiben talál olyan szabályt, amelynek hatálya alá esik az adott közzétételi időpont, akkor azokat a szabályokat használja, ha nincs még kitöltve közzétételi időpont, akkor a legutolsó érvényes szabályt állítja be hozzá. Természetesen a szabályok bizonyos kereteken belül utólag is módosíthatóak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy tetszőleges számú módosítás lehet a jogszabályban, a rendszer minden jogszabályi környezeti paramétert tud a törvénynek megfelelően kezelni.